Anksiyete Bozukluklarında tedavi nasıl olur?

Anksiyete Bozukluklarında tedavi nasıl olur?

Kaygı bozuklukları, psikolog ve psikiyatrist gibi ruh sağlığı uzmanlarından yardım alınarak çözüme kovuşturulması gereken bir sorundur. Tedavide, psikoterapi ve ilaç kullanılmaktadır. Hastalığın seyrine, belirtilerin şiddetine göre psikiyatrist veya psikolog tarafından uygun tedavi yöntemi belirlenir ve gerekli duruma göre psikoterapi veya ilaç tedavisi ayrı ayrı ya da birlikte uygulanır. Kaygı bozukluğu için hangi tedavi yöntemi seçilirse seçilsin, süreklilik açısından başlangıçta hasta ve yakınları, öncelikle hastalığın ne olduğu, sebepleri ve tedavi aşamasının süreçleri konusunda bilgilendirilir.

Psikoterapinin temel hedeflerinden biri, kişideki şikayetlere neden olan ve altta yatan faktörlerin belirlenmesi ve buna göre bir tedavi planının oluşturulmasıdır. Terapi süresince genellikle kişiye duygu, düşünce ve davranışlarını anlaması ve kaygıyı yönetebilmesi öğretilerek, birbirine paralel birden fazla hedefe ulaşması amaçlanır. Kullanılan tekniklerle, istenmeyen davranışların azaltılması veya sonlandırılması çok önemlidir, çünkü bu şikâyetler kişinin yaşam kalitesinin azalmasına ve iş hayatında başarısızlığa yol açar. Ayrıca,  nefes ve gevşeme egzersizleri ile kişilerin kendilerini kontrol altına alabilmeleri ve kendilerini rahatlatmaları öğretilir.

Kaygı bozukluğu tedavisinde doktorun uygun gördüğü durumlarda ilaç tedavisine başlanır. İlaçların düzenli kullanılması tedavi başarısı açısından önemlidir. İlaçların etkisi genelde iki hafta sonra ortaya çıkar ve her hangi bir ilacın etkili olup olmadığına 4-6 hafta uygun dozda kullanıldıktan sonra karar verilir. İlacın kullanım şekli ya da bırakılması mutlaka doktor kontrolü altında olmalıdır.